Grzegorz (grzegorz) wrote in bitter_onion,
Grzegorz
grzegorz
bitter_onion

Порівняємо кухні, кацапську та нашу

"Щи - это вода, которой помыли кастрюлю после борща."

Приводом стала випадково почута вранці розмова жінки з невісткою -- "русская кухня". А я половину весни збирав та робив бандерівські рецепти. Реально -- польові рецепти УПА. Власне, нічого особливого там не було, українська народна кухня, зазвичай то зупи. Але цікавила логістика. Ну, не витримав, забрав у жінки ноута та провів по скайпу лекцію з порівнянням їжї.

Розкажу і вам. Візьмемо мирну Мацкву (що там їли кацапи) та чим на свято під час війни частували солдат кухарі загону мого родича, генерала УПА.


Руцкая кухня

Гіляровський в книзі "Мацква і москалі" описує старий Охотний ряд і відмічає популярне блюдо, что "на мостовой перед палатками ходили пирожники, блинники, торговцы гречневиками, жаренными на постном масле".
Гречнєвік у кацапів мав декілька варіантів.

Рецепт 1: "Для приготовления этого блюда варится вязкая гречневая каша, охлаждают ее примерно до 60 ºC, добавляют сырые взбитые яйца, хорошо перемешивают, выкладывают на сковороды или противни, смазанные маслом. Когда каша застынет, ее нарезают на куски 4 на 4 см и обжаривают гречневик с обеих сторон на растительном масле.
Крупа гречневая 55, вода 175, яйцо 10, масло подсолнечное 15, соль по вкусу.

Рецепт 1: Сальнік (не "грєчнєвік але близько, то грєчнєвік на субпродуктах). "Вязкая гречневая каша заправляется маслом, добавляются рубленые сваренные вкрутую яйца. Дно, стенки небольшого глиняного горшка обкладывают бараньим или телячьим сальником, горшок заполняют кашей, закрывают сальником и запекают около часа в горячей духовке. Сальник можно заменить ломтиками отбитого шпика. При массовом изготовлении можно запекать сальник на сковороде и при подаче выкладывать на блюдо.
1 вариант: каша вязкая 300, яйцо 1 шт., масло 10, сальник или шпик 100.
2 вариант: каша вязкая 200, печенка 100, лук 10, яйцо ½ шт., сальник или шпиг 100
"
Варіант 3 -- Ккрупєнік. "Готовят крупеник из гречневой или пшенной крупы. Блюдо высококалорийное и вкусное. Крупеник - пример удачного сочетания растительных и животных белков.
В охлажденную вязкую кашу добавляют протертый творог, соль, сахар, масло, сырые яйца и перемешивают. Массу раскладывают на смазанные маслом и посыпанные сухарями противни (слоем 2,5- 3 см), смазывают поверхность сметаной и яйцами и запекают. Крупеник подают к столу со сливочным маслом или сметаной.
Каша вязкая гречневая или пшенная 180, творог 85, сахар 10, яйцо ¼ шт., сухари 5, масло топленое 5, сметана 5."

Узяв з "Рецепты русской кухни http://rus-eda.ru".


Наша.
Хочу нагадати тепер рецепт УПА. Реальний. Різдвяний, десь під Рівне це було.

Український гречаник
1) півкіло жирного м'яса чи птиці;
2) 150 г гречаної крупи;
3) 2 яйця;
4) 2 цибулини, 1 зубочок часнику;
5) 10 сушених помідорів;
6) сіль, перець - за смаком;
7) борошно або товчені сухарі для панірування;
8) олія (2 рюмки).

Етапи:
1) залити сушені помідори окропом;
2) варимо гречку;
3) робимо фарш з м'ясв, 1 цибулі та часнику. Туди ж сирі яйця, перець, сіль;
4) додати до фаршу остужену гречку і ще раз вимістити гречаники;
5) ставити смажитись, але перед тим виваляти в сухарях;
6) другу цибулину порізати, разом з вимоченими помідорами. Зробити томатну підливу, додавши олію та трохи води і закип'ятивши то;
7) перекласти гречаники в казанок, залити підливою, накрити кришкою та томити ще чверть години.
Примітка 1: ще можна додавати сушені гриби, смалець.
Примітка 2: Це було під час війни. В поході фактично.


Висновок: кацапи і в мирному житті набивали брюхо як свині. А наші _їли_.

Кухня УПА

Вдячні дівчата принесли воякам частування.


Денні норми харчування для одного солдата УПА, затверджені командуванням УПА у 1943 р. були наступними: хліб – 800 г, сухарі (замість хліба) – 400 г, картопля – 1000 г, м'ясо волове (при цьому зазначалося, що 2 яйця замінюють денну норму м'яса) – 120-130 г, сало – 80 г, масло, олія, смалець (замість сала) – 30 г, крупа – 80 г, квасоля-горох – 50 г, сіль – 20 г, цукор – 20 г, городина – 20 г, кава – 30 г.


Бійці сотні УПА Петра Мельника-'Хмари' (п'ятий зліва) обідають у родини в Румунії під час рейду, 1949 рік. З фотоальбому "Армія безсмертних" (Львів, 2006)


Доречі: За мародерство в УПА строго карали, аж до смертних вироків.

ЗИ: Там ще у Джо питання є:

Tags: українець vs кацап
Subscribe

Buy for 50 tokens
Buy promo for minimal price.
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 5 comments

Bestexurage

December 23 2019, 10:34:48 UTC 1 year ago

  • New comment
Хизуєшся, що вам хавчік з кузі завезли? Шкода мало засмажилося.
Смачного, вантажику.